Befejezte a gépek közötti kommunikációt biztonságosabbá tevő technológia kifejlesztését a Balasys

2021. május 7., Budapest - A BalaSys IT Kft. a CARINEX Kft-vel közösen 484,3 millió forintot meghaladó, vissza nem térítendő támogatást nyert el a „Kis-, közép- és nagyvállalatok KFI tevékenységének támogatása” című pályázati kiíráson. A 763,5 millió forint összköltségvetésű beruházás során a gépek közötti kommunikáció biztonságát javító technológiát fejlesztettek ki az együttműködő cégek.

A machine-to-machine (M2M) technológia olyan adatáramlást jelent, mely emberi közreműködés nélkül, gépek között zajlik. Fő célja, hogy egy adott szervezet vagy folyamat működési hatékonyságát javítsa, új üzleti lehetőségeket aknázzon ki és értéknövelt szolgáltatásokat hozzon létre.

Az M2M alkalmazások időmegtakarítást és kockázatcsökkentést eredményeznek, ugyanakkor jelentősen képesek csökkenteni az energiafelhasználást és a környezetszennyezést. Mára gyakorlatilag az összes iparágban rohamosan terjed ennek a technológiának a felhasználása, legyen szó az üzleti szféráról, iparról, elektronikus kereskedelemről, egészségügyről, közszolgáltatásokról, telekommunikációról vagy kormányzati rendszerekről, ahol lokálisan és globálisan egyaránt használhatóak. Erre a technológiára épül mind az Internet of Things, mind az Ipar 4.0 trend, de ide tartozik a felhőszolgáltatások és a különböző alkalmazások kommunikációja is.

A gépi kommunikáció egyik legfontosabb pillérét a technológia irányából megközelítve az API-k jelentik. Az API (Application Programming Interface) egy szoftver interfész, ami lehetővé teszi a programok és alkalmazások közötti háttér (backend) kommunikáció megvalósítását.

Az M2M kommunikáció és az API-k biztonságát javítja a Balasys IT Kft. és a Carinex Kft. új fejlesztése, amely a különböző iparágakban egyaránt alkalmazható és képes a problémakör által generált kockázatokat csökkenteni.

A projekt során megvalósított fejlesztés egy M2M Security Gateway megoldás, egy biztonsági átjáró, amely lehetővé teszi a szervezetek számára, hogy teljeskörűen menedzseljék az API integrációjukat. A megoldás egy transzparens proxy technológiára épül, amelynek segítségével lehetőség nyílik az összes API-kérés validálására és átfogó tartalomelemzésre még a titkosított csatornák esetében is. A megoldás lehetővé teszi a finomhangolható, az egyes szolgáltatásoknak akár API hívásonként történő engedélyezését, valamint széleskörű lehetőséget biztosít testre szabható, dinamikus biztonsági szabályok alkotására. Ez a rugalmasság pedig a magas fokú biztonság garantálása mellett elősegíti az üzletmenet támogatását is.

logo

Kezdeményezett neve:

BalaSys IT Kft.

Támogatás összege:

344 090 398 Ft

Konzorciumi támogatás összege:

484 321 278 Ft

Konzorciumi partnerek:

Carinex Kft.

Támogatás mértéke:

63,43%

Tervezett befejezés dátuma:

2021.04.30.

Projekt azonosító szám:

2018-1.1.2-KFI-2018-00152